„Prin noi înşine” prin cote de gen!

”Am fost președinta OFL Iași intr-o perioada în care PNL era singurul partid care nu avea astfel de aberații în statut. E drept ca adunările femeilor liberale erau poate mai rarefiate și mai puțin entuziaste, dar erau mai autentice. E mult de vorbit pe aceasta tema, subiectul e nuanțat și profund (doar e despre femei, nu? :D) Lăsând gluma la o parte, am plecat din acea funcție spunând liderilor de la Iași ca eu susțin nici mai mult, nici mai puțin, decât desființarea organizațiilor de femei. Mi se par de sorginte comunista și desființarea lor ar fi un semn de evolutie, un semn ca am depășit mentalitatea conform căreia femeile au nevoie de susținere suplimentara. Nu, femeile au nevoie de respectul și de încrederea la care are dreptul orice ființă umana. Însăși existenta acestor organizații este un semnal nedorit. Am spus-o de cate ori am avut ocazia ca nicio femeie care a ajuns în poziții politice importante nu a beneficiat de susținerea organizațiilor de femei. Dimpotrivă, am observat ca multe chiar le-au evitat, ca o garanție pentru succes. Nu as fi putut spune toate aceste lucruri dacă nu as fi văzut din interior cum funcționează aceste structuri. Regret ca PNL, partidul cel mai inteligent și mai progresist din România (eu, cel puțin, asa credeam) preia idei anacronice pe nemestecate. Daca facem politica toti la fel, la ce bun atatea partide ?’’

Textul de mai sus este un comentariu facut cu un an in urma, in ianuarie 2016, cand PNL a adus in discutia publica, prin chiar vocea presedintei partidului (ce ironie, nu ?), problema cotei de gen. A fost o incercare nereusita de a promova o idee la care partidele feseniste au tinut mereu. De ce si liberalii ? Nu ma intrebati. Nu s-a concretizat nimic, a ramas din toata discutia publica o promisiune ca viitoarele liste de candidati vor avea un procent semificativ de femei. Rezultatul il stiti cu totii: s-a intamplat taman invers, ca o razbunare a sortii pe cei care vor sa-i forteze mana.

Dragilor, femeile nu mai sunt deloc slabe. Ne trebuie doar educație adevărată, tuturor. Daca politica se face cu buna-credinta, transparenta si respect, nu e nevoie sa fie create structuri care sa sustina anumite categorii de persoane. Deci nu de organizatii speciale avem nevoie, ci de schimbarea mentalitatilor in politica.

Politica trebuie facuta de oameni care au ceva de oferit comunitatii, nu de oameni care vor sa obtina ceva. Politica inseamna sa pui voluntar la dispozitia unui grup cu care impartasesti aceleasi idei, timpul tau, resursele tale, priceperea si devotamentul tau pentru o cauza comuna. Dar daca o faci ca pe o investitie, calculandu-ti profitul, nu vei face decat sa pui umarul la un viitor dezastru. Un partid politic nu e un SRL, nu e bursa unde iti investesti banii cu scopul de a-i inmulti. Daca am putea face un sondaj sincer, pentru a afla cati din cei implicati activ in politica in acest moment gandesc asta, veti fi uimiti (sau nu) sa constatati ca sunt putini spre deloc. Sunt in marja de eroare, considerati o eroare, marginalizati tocmai pentru asta. De ce spun toate astea intr-un articol despre cote de gen ? Poate pentru ca femeie fiind, implicata candva activ politic, dar mereu implicata activ civic, gandesc solutiile si schimbarea dincolo de segregarea pe genuri si (eventual) specii 😀 E, daca vreti, o mostra de gandire politica si atat. Daca veti citi acest ultim paragraf, fara sa-i cunoasteti autorul, nu veti sti daca e scris de o femeie sau un barbat. Pentru ca nu asta conteaza. Pentru ca, nu-i asa ?, “si femeile e oameni”! 😀 – Corina Chiriac, Iasi, 14.01.2017 Fotografia postată de Organizatia Municipala PNL Iasi.

Lasă un comentariu